!
!
Hoe en waarom Japan

Hoe en waarom Japan

Sinds ik, Brian Bing in 1996 voor het eerst in Japan kwam om zelf de Koi te selecteren heb ik veel geleerd. Het blijkt dat onze klanten graag het aller beste willen, uiteraard voor een acceptabele prijs. Zowel de vis als de vijver. Vaak is dit niet altijd mogelijk want kwaliteit kost geld. Sinds het internet verhaal komen er bedrijven die de vis zonder veel uitleg, garantie, en zorg aan de man willen brengen, uitzonderingen daar gelaten. Toch is gebleken dat zowel de vis als de accommodatie meer vragen. In de afgelopen 12 jaar is er nog nooit iemand geweest die iets gekocht heeft zonder daarover een vraag te stellen ongeacht het nu over een vis, pomp, of vijver gaat. Ook is gebleken dat een Karper (Koi) een super sterke vis is !. Mits verzorging, aankoop, onderhoud, dagelijkse observatie goed gebeurd. Hou je dit alles niet goed in de gaten dan zal het snel achter uitgaan. En dan is het leed niet te overzien. Uit ervaring is gebleken dat je meestal met 4 factoren te maken hebt.

 

1: Het bouwen van de vijver

2: De gebruikte materialen

3: De vis zelf

4: Het onderhoud

 

Het bouwen van de vijver

Ook al heb je alles doorgenomen, je komt altijd wat tegen. Soms een klein, en soms een veel groter probleem. Dat vind ik het risico van het vak en het risico van de hobby. Je probeert het evenredig op te lossen, meestal lukt dat goed.

De gebruikte materialen

De materialen veranderen veel, soms als geheel, maar ook gemodificeerd. Het komt ook wel eens voor dat een modificatie te laat komt. Dan is het leed al geleden, maar wie gaat dit oplossen?. Wij kopen in bij de leverancier, en hij garandeert dat het systeem goed is. Later blijkt dat het veel beter kan na de modificatie, klanten komen alleen bij ons en vaak niet bij hen. Wij zijn de verkoper van het product.

De vis zelf

Je koopt hier een vis, je koopt daar een vis iedere vis verkoper zegt dat zijn vissen goed en gezond zijn hoewel de een meer eisen stelt aan goed en gezond als de ander.

Het onderhoud

Regelmatig onderhoud aan het filtersyteem is erg belangrijk. Hoevaak je dit moet doen is erg afhankelijk van het filtersysteem en de vis bezetting.  Zwemmen ze allemaal naar wens is de vijver, en is vis in orde?

 

Omdat de inkoop begint in Japan vinden wij het noodzakelijk om de vissen 1 a 2 maanden in quarantaine te houden voordat ze de verkoop in gaan. We weten voor 90% zeker dat we goede kwaliteit inkopen en voor een redelijke prijs. Vandaar dat wij investeren in een reis naar Japan van 7 dagen incl. reis. En alleen in onze ogen voor het beste  ''kwaliteit, prijs verhaal". Deze koi importeren wij naar Dirkshorn.

De Japanse Handelswijze

Je komt bij een kweker op zijn erf je wilt graag zijn vissen kopen (mogen kopen), vindt hij daarom moet je hun netjes en eerlijk behandelen. Je kijkt, loopt rond zijn bassins (helaas zonder prijskaartjes). Je krijgt regelmatig wel een indicatie prijs voor de maten 40/45 cm. Vind je het wat dan vraag je of je mag bowlen. Dit houdt in dat je een aantal vissen selecteert, dan vraag je hoeveel vissen er in een box gaan ( dit is dus het aantal vissen in een zak in een doos). En dan heb je ook nog met vrachtkosten te maken.

Maat 10/12 cm ongeveer 75 per doos

Maat 15/18 cm ongeveer 40 per doos

Maat 25/30 cm ongeveer 10 per doos

Maat 35/40 cm ongeveer 5 per doos

Maat 40/55 cm ongeveer 2 a 3 per doos

Maat 60 + cm 1 per doos

In het Najaar okt/nov worden de vissen uit de mudpound gehaald. Dit zijn hoofdzakelijk 2, 3 en 4 jarige vissen. Eigenlijk vanaf 25 cm tot en met 90 cm. Al de vissen kleiner dan 25 cm kun je beter in het voorjaar inkopen.

 

Bij Marudo

We kopen bij Marudo een mooie partij vis tegen dat net uit de mudpound komt. Een grote vierkante bak gevuld met schitterend mooie vis die achter op een pick-up busje stond. Eerst gingen ze alles selecteren, de vissen gingen ze verdelen over 4 bassins. Hij zei dat het beter was om morgenochtend terug te komen, dat hebben wij dan ook gedaan. Om 9.00 stonden wij weer bij Marudo in de kas. We zagen de mooie partij vis met onder andere kohaku, sanke, chagoi en niet te vergeten tancho kohaku. Meerdere klanten van ons hadden aangegeven wat ze nog op hun verlanglijstje hadden, zodoende wisten wij dat we een aantal van deze vissen konden inkopen. Marudo was zo vrij om ons een net te geven, zodoende konden wij zelf selecteren en bowlen. We hadden zo'n 20 vissen gebowld. Het bleek echter dat er vanwege de grote maat 8 in een doos gingen. Wij besloten 2 dozen tenemen dus 16 vissen. We hadden ze alle 20 nog eens goed bekeken, twee vielen eraf ivm scheur aan de borstvin. En de twee minste van de 18 gingen terug het bassin in. Omdat firma spies  die ook op inkoopreis waren en 3 dozen nam konden we het overeen worden over de prijs. De handen werden geschud en per bowl 2 foto's geschoten, 1 voor de kweker en 1 voor ons dan weten we zeker dat de vissen hetzelfde zijn als die we hebben uitgezocht. En dan op naar Hirasawa onze favoriet als het gaat om (in onze gein taal ) dikke biggen. 

Bij Hirasawa

Hij heeft een flinke voorraad 40cm en groter dan 40 cm voor een goede prijs, immers vissen van 60 cm voor 20.000 Euro zijn in Nederland geen zoete broodjes. Vandaar dat wij al jaren slagen bij Hirasawa, hij is zeker een van de grootste Koi kwekers in de wereld. We hadden 5 verschillende vissen met verschillende maten in een bowl. Voor deze vijf vissen vraagt hij in onze ogen een te hoge prijs. We vragen hoe hij aan deze vraagprijs komt en er bleek een vis in te zitten die in zijn ogen van top kwaliteit was. Via onze bemiddelaar Paul san werd dit uit gelegd. De vis had een goede body, een goed schubpatroon en als laatste een mooie kleur. Toch vonden alex en ik dat we de vissen niet konden inkopen voor die prijs. Wij dachten dat die ene vis niet zoveel geld kon opbrengen in Nederland. We boden een redelijk bedrag en anders lekker laten zwemmen in Japan.Het werd niks (jammer) ik zei laat ze nog maar even in de bowl zitten. We liepen nog verder over zijn erf. Firma Spies was ook met een bowl bezig, binnen zaten er nog meer Koi zij konden het eens worden over de prijs. We vroegen Hirasawa san of hij toch nog even over onze bowl wou buigen, heel raar maar een blik in de bowl en ons bod was goed!.Toen nog even foto's schieten en een bakkie koffie in zijn kantoor. Hij vertelde dat ze vanavond een mega partij 60cm en groter binnen kregen.

Dus woensdag avond moesten wij zeker even kijken, je weet niet wat je ziet de een na de andere dikke big kwam uit de vrachtwagen. We hadden gelijk een afspraak gemaakt voor de volgende ochtend. We moesten nog 10 a 15 grote vissen hebben van dat formaat. We hadden gelijk een aantal mooie jumbo's in gekocht. Het laatste bezoek was bij Aoki, inmiddels hadden we al zo'n 25 kwekers bezocht, hij had nog een aantal 1 jarige vissen zwemmen allemaal toppers zei hij. Alex had er 12 gebowld, hij noemde een prijs die in onze ogen veel te hoog was. Ik zei tegen alex die raken we in Nederland nooit kwijt voor die prijs. We liepen even weg voor overleg en besloten er een stuk minder voor te bieden, en anders lekker laten zwemmen. De bemiddelaar begon te onderhandelen, om eruit te kunnen komen bood hij een bedrag die nog iets lager lag dan ons voorstel. Na even nadenken gingen we akkoord voor ietsje meer. Goeie deal vond alex, ik zij verkoop ze eerst maar eens in Nederland. De terug reis ging perfect, Alex 4 stoelen en ik 4 stoelen we konden heerlijk languit in het vliegtuig liggen toch wel lekker als je er 12 uur in moet zitten.

B. Bing ( eventuele reacties graag mailen)